V Šarišskej galérii v Prešove dostali priestor výtvarníci z Krosna

01.02.2005 Celý región

Vernisáž Krosnianskeho výtvarného bienále, ktorá sa odohrala 27. januára v Šarišskej galérii (ŠG) v Prešove, má odštartovať užšiu spoluprácu ŠG a Galérie ume...
Vernisáž Krosnianskeho výtvarného bienále, ktorá sa odohrala 27. januára v Šarišskej galérii (ŠG) v Prešove, má odštartovať užšiu spoluprácu ŠG a Galérie umenia (Galerie sztuki) v poľskom prihraničnom meste Krosno.

Riaditeľka ŠG Marta Hrebíčková konštatovala, že sa im \"podarilo náš krajský salón, reprezentatívnu prehliadku súčasného umenia celého Prešovského samosprávneho kraja umiestniť do galérie v Krosne a na oplátku zase sme sa dohodli, že my ponúkneme našim návštevníkom Bienále Krošnianske, ktoré je už ôsme v poradí\".
V ŠG sa prezentujú všetci 27 účastníci bienále s vyše 50 dielami. Hrebíčková ocenila, že ide o príslušníkov všetkých generačných zoskupení a sú to absolventi akadémií z celého Poľska aj zo zahraničia. Na rozdiel od Krajského salónu sa na bienále udeľovali aj ceny.
Riaditeľka krosnianskej galérie Maria Jurkowska informovala, že spolupracovali pred pár rokmi s podobnými inštitúciami v Košiciach a v Bardejove. Chcú však svoj záber rozšíriť, podobne ako ŠG. Tá vlani ponúkla výstavu prác umelcov z Noweho Saczu, partnerského mesta Prešova v Poľsku.
Výstava v Prešove potrvá do 6. marca.
(jj)
 

Vyberte región